Trend Onderwijs

Vijf belangrijke trends en uitdagingen voor het Onderwijs in 2021

Vijf belangrijke trends en uitdagingen voor het Onderwijs in 2021

Deel deze pagina

Een nieuw jaar betekent nieuwe uitdagingen. Onderwijsinstellingen worden in deze uitzonderlijke tijd bijna dagelijks geconfronteerd met gebeurtenissen die het onderwijs direct beïnvloeden. Deze gebeurtenissen kunnen zowel op de korte als op de lange termijn gevolgen hebben voor scholen.

Voor onderwijsinstellingen betekent dat zij de nieuwe ontwikkelingen in de hoogste versnelling moeten omarmen. In deze blog zetten we vijf belangrijke trends en uitdagingen waar scholen mee te maken krijgen op een rij.

1. Hybride onderwijs: online en offline tegelijk

Hybride onderwijs wordt de toekomst voor het onderwijs. Eigenlijk mag de status “trend” er inmiddels wel af, want het is al realiteit. Scholen zitten midden in een versnelde transformatie van fulltime lesgeven op afstand, naar een combinatie van fysiek en digitaal lesgeven. De rol van ICT is hierbij cruciaal! Sommige scholen werken al met Teams, Google Classroom en andere applicaties. Maar hoe kan het fysieke lesgeven het beste gecombineerd worden met les op afstand? En ook de digitale leerlingvolgsystemen en de systemen die de logistieke processen ondersteunen (zoals roostering en formatie) zijn van groot belang. Hoe kun je dit zo inrichten dat het ondersteunend is aan het onderwijs als één geheel proces?

2. Persoonsgericht lesgeven

Persoonsgericht lesgeven gaat niet uit van een vaste methode of opleidingsprogramma, maar wordt afgestemd op de mogelijkheden, wensen en voorkeuren van een leerling of student. Persoonsgericht lesgeven stelt leerlingen of studenten in staat een groot deel van hun eigen leerroute te bepalen. Dit is altijd in samenspraak met de leraar of docent, die daarbij een coachende rol inneemt. Maar hoe waarborgt u persoonlijk onderwijs bij lesgeven op afstand? En hoe gaat u dit organiseren?

3. Samenwerken in de Cloud

Data en bestanden altijd toegankelijk, veilig opgeslagen en met één druk op de knop beschikbaar voor de gebruiker. Dat het (samen)werken vanuit de Cloud als platform de toekomst wordt voor scholen lijkt duidelijk. Veel scholen kijken echter alleen naar de infrastructuur en het inrichten van het platform, waar het juist belangrijk is om na te denken over de volgende stap: hoe kunt u het onderwijs verbeteren door te werken vanuit de Cloud?

4. Veranderende onderwijsgeldstromen

Een vraagstuk voor de toekomst is hoe de financiering van onderwijs eruit gaat zien. Krijgt iedereen leerrechten of een individueel potje? Wat is de invloed van de flexibilisering van onderwijs op de financiering? Als leerlingen en studenten niet langer na een vast traject een diploma halen, maar modules aan elkaar rijgen tot ze het gewenste pakket bereikt hebben. Als zij verschillende onderwijsinstellingen of opleidingen in- en uitlopen om dát te leren waar ze op dat moment behoefte aan hebben.

5. Meerjarenplanning

Ten slotte het lange termijnplan. Dit schooljaar was het noodgedwongen behelpen, creatief zijn en al het mogelijke uit de kast halen om zoveel mogelijk leerlingen en studenten te bereiken. Ondertussen moeten we aan de slag met een plan voor volgend schooljaar. Het coronavirus en de bijhorende veiligheidsvoorschriften zullen immers niet zomaar verdwijnen. Het doel van zo’n een plan is heel helder: kwalitatief onderwijs voor alle leerlingen garanderen.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Wist u dat we bij Advitrae oplossingen bieden voor het geheel logistiek proces? En wilt u aan de slag met formatie, planning of roosteren voor uw onderwijsinstelling? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.